איך נוכל לעזור?

תביעות זכויות יוצרים באינטרנט – כל מה שצריך לדעת

07/12/2021 זמן קריאה: 5 דק׳

לא פעם פונים אלינו לאדאקטיב לקוחות ומבקשים לעשות שימוש בתכנים או תמונות עבור האתר החדש או האתר הקיים שלהם. שימוש בתמונות ותכנים שלא כחוק יכול להעמיד אותם חשופים לתביעה בגין הפרת זכויות יוצרים.

זכויות יוצרים הינו ביטוי משפטי המגדיר את זכויותיו של היוצר על יצירתו. דיני זכויות יוצרים הינם חלק מתחום משפטי של קניין רוחני. זכות יוצרים כוללת מספר רב של זכויות משפטיות המגנות על יצירה מקורית מפני שימוש, תמים או מכוון, ע"י אחרים לא מורשים.

לזכויות היוצרים יש תועלת כלכלית אשר ליוצר המקורי יש בלעדיות למקסם רווחים ולנצלה עד תום. בתי המשפט בישראל מספקים הגנה נרחבת לאדם יוצר בגין הפרת זכויות יוצרים על יצירתו. להגנה זו יש 2 מטרות עיקריות:

א. שמירה על החוק וחתירה לצדק.

ב. עידוד היוצרים השונים להמשיך ולעסוק ביצירה שבתחום עשייתם.

תחום היצירה רחב וחובק בתוכו עשרות תחומי משנה: אומנות (כתיבה, שירה, מוזיקה, ציור וכו'), כתיבה ספרותית ומקצועית, פטנטים, מוצרים וכו'.

בשנים האחרונות, הגשת תביעה לבית משפט כאשר מדובר בתביעה על זכויות יוצרים הפכה להיות נפוצה מאוד.

חוק זכויות יוצרים, התשס”ז-2007

במשך 84 שנים שרר בבית המשפט בישראל החוק מהתקופה המנדטורית, "פקודת זכויות יוצרים" משנת 1924. בשנת 2008 נכנס לתוקף החוק החדש: "חוק זכויות יוצרים, התשס"ז-2007". החוק החדש תואם יותר את רוח התקופה, וריבוי תחומי היצירה, אך עדיין מופיעות בו הוראות ישנות הרלוונטיות גם לזמנים אלו.

בהתאם לחוק מ-2008: "הגנת זכויות יוצרים תוענק לכל יצירה ספרותית, אמנותית, דרמטית או מוזיקלית, ובלבד שתהיה מקורית. זכות היוצרים ביצירה הינה זכותו של היוצר או של בעל הזכות הקניינית ביצירה לעשות בה, או בחלק מהותי ממנה, אחת או יותר מהפעולות הבאות: העתקה, פרסום, ביצוע פומבי, שידור, העמדה לרשות הציבור, עשיית יצירה נגזרת והשכרה". אין צורך לרשום את היצירה במשרד הפטנטים או לציין כי "כל הזכויות שמורות" היעדר הרישום אינו מפקיע את ההגנה על היצירה בזכויות יוצרים.

מהי יצירה נגזרת

החוק מגדיר בצורה ברורה מהי יצירה מקורית. כמו כן, לזמן ההשקעה בה אין רלוונטיות, ואפילו אם נוצרה היצירה ברגע אחד של הארה או 'גאונות', היא תעוגן כזכות יוצרים.  

החוק להגנת זכויות יוצרים מעניק הגנה, בתנאים מסוימים, גם ל'יצירות נגזרות'. יצירה נגזרת הינה יצירה המבוססת על יצירה אחרת אך יש בה מספיק מרכיבים מקוריים. החוק יגן על המרכיבים המקוריים בלבד אך לא יגן על המרכיבים המועתקים מהמקור. כל אחד או אחת רשאים ליצור יצירה נגזרת ליצירה שהיא נחלת הכלל. אך כאשר מדובר ביצירה שהיא קניינה הרוחני של איש או אישה אחרים, יש לקבל את רשותם של בעלי זכויות היוצרים על מנת ליצור יצירה נגזרת. (נחלת הכלל- בדרך כלל מוגדרת 70 שנים לאחר פטירתו של היוצר).

זכויות יוצרים על תמונות באינטרנט

זה מפתה "להשאיל" תמונות מהאינטרנט כדי לשים באיזו מצגת חברה, קמפיין שיווקי, אתר האינטרנט שלכם או לעשות שימוש מסחרי. אבל לפני שאתם משתמשים בתמונה שנתקלתם בה באינטרנט, היזהרו בלחשוף את עצמכם לאחריות בגין הפרות זכויות יוצרים. ישנם לא מעט מאגרים שניתן למצוא בהם תמונות שבהם אתם יכולים להשתמש באופן חוקי מבלי לדאוג לתביעה אפשרית.

הגנה על זכויות יוצרים עבור תמונות באינטרנט

תמונות וגרפיקה באינטרנט מוגנות בחוק זכויות יוצרים, בדיוק כמו כל יצירה מקורית אחרת. הצלמת היא בעלת זכויות היוצרים בתמונות מרגע יצירתן, אלא אם היא עובדת בשכר אצל סוכנות או מעסיק אחר. במקרה זה, הסוכנות או המעסיק הם הבעלים של זכויות היוצרים. הגנת זכויות יוצרים מעניקה לבעלים את הזכות לקבוע מי מעתיק, מפיץ או מתאים את התמונות לשימוש נוסף. הדרך היחידה להשתמש באופן חוקי בתמונה המוגנת בזכויות יוצרים היא לקבל רישיון או הקצאה מבעל זכויות היוצרים.

"אם זה באינטרנט, אז זה בחינם, נכון?"

במילה אחת – לא. יש הרבה אפשרויות לתמונות מקוונות, אבל רק בגלל שקל לגשת אליהן לא הופך אותן לחינמיות. תמונות מקוונות מוגנות בזכויות יוצרים כמו תמונה תלויה בגלריה לאומנות. צלמים יכולים כעת להשתמש בחברות כמו TinEye® ו-PicScout™ כדי לעקוב אחר השימוש בתמונות מקוונות ולקבוע אם מישהו משתמש ביצירות שלהם ללא רישיון.

קריטריונים מצטברים להגשת תביעה בגין הפרת זכויות יוצרים

חוק זכויות יוצרים, התשס”ז-2007 קובע 3 עילות מצטברות לתביעה בגין הפרת זכויות יוצרים:

א. היצירה אשר שימשה כמקור להעתקה הינה “יצירה מקורית”, וזאת בהתאם להגדרת החוק.

ב. היצירה הינה בעלת נוכחות גשמית, ואינה מהווה רעיון או תהליך, שעליהם חוק זכויות יוצרים לא חל.

ג. היצירה נכללת ברשימת היצירות אשר חוק זכויות יוצרים תקף לגביהן, וזאת בהתאם לסעיף 1 לחוק.

במידה ואכן נמצא, כי היצירה המקורית עומדת במבחן של שלושת הקריטריונים הנ"ל, במצטבר, יש לבחון האם השימוש שנעשה ביצירה המוגנת אכן מהווה הפרה של זכויות היוצרים של היוצר, או שמא מדובר "בשימוש הוגן“ (לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, או הוראה ובחינה על ידי מוסד חינוך), אשר אינו מהווה עילה להגשת תביעה.

זכויות יוצרים באינטרנט

בעבר הלא רחוק ( פחות מ-2 עשורים) מקור המידע שלנו היה בעיקרו hard copy: טלפונים שחיפשנו- מצאנו בספר הטלפונים, מתכון לעוגה- ספר מתכונים, בבית הספר היינו ניגשים לאנציקלופדיה ולספרות כתובה, באוניברסיטה הייתה הספרייה המרכזית שגובתה במרכז מידע דיגיטלי ובו מידע וחומר תיאורטי סרוק (עיתונות, ספרות מקצועית ועוד). למשל, הספרייה של אוניברסיטת חיפה הכילה למעלה מ-2 מיליון ספרים בשנת 2000 ונפרסה על פני שטח של מאות מטרים רבועים ו-4 קומות. כיום כולנו שואבים את המידע הרצוי ברשת האינטרנט, מנוע החיפוש של גוגל משרת 93% מהחיפושים שאנשים עושים בישראל. זהו מקור המידע הזמין והגדול ביותר ביקום, שמשתנה ומתעדכן על בסיס יומיומי. למעשה זירת העבודה, התוכן והפרסום הפכה להיות הרשת, מושקעים בה מירב המשאבים של כולנו, כאנשים פרטיים וכחברות וארגונים. עובדה זו מחייבת התייחסות מתאימה של החוק לטובת הגנה על זכויות יוצרים באינטרנט. בעל "זכות היוצרים" שנפגע ע"י אחר כתוצאה מהפרה של זכויותיו רשאי:

א. לבקש צו מניעה נגד הצד המפר- הסרה מיידית של התוכן המקורי.

ב. לתבוע תביעה כספית בגין ההפרה.

החוק בישראל מתייחס להפרת זכויות באינטרנט לאלמנטים הבאים של אתר:

  • תוכן מקורי – כל תוכן הנמצא באתר שלכם אם כמאמרים, דף הבית או האודות, הסבר על שרות או מוצרים, צריך שיהיה תוכן מקורי שלכם שלא מועתק ממקור אחר.
  • אופן עיצוב האתר – העתקה של אלמנטים (לוגו ספציפי או חלק גדול ממנו, אייקונים מקוריים, תמונות שעברו עיצוב מסוים וייחודי ויש עליהם זכויות יוצרים), הוא אסור בהחלט.
  • תמונות באתר – בכל אתר מומלץ שיופיעו תמונות. רצוי שהתמונות יהיו מקוריות ורלוונטיות למוצר ולשרות אשר מוצע באתר. יחד עם זאת, במידה ועושים שימוש בתמונות לא מקוריות, רצוי שיהיו ממאגרים חוקיים של תמונות בתשלום.
  • פונטים – ישנם פונטים חינמיים הנגישים לקהל הרחב (לדוגמא הפונטים בoffice). יחד עם זאת ישנם אתרים המציעים פונטים ייחודיים בתשלום, למשל באתר זה. שימוש בפונט העולה כסף ללא רישיון, ורכישה מסודרת, כמוה כהפרת זכויות יוצרים.
  • סמלים – סמלים, אייקונים בשפה מקצועית, בדומה לפונטים יש לרכוש ולקבל רישיון שימוש. כמובן שישנם אייקונים חינמיים לשימוש חופשי.
  • ציורים מקוריים- למשל אנימציות שציורו במיוחד לאתר ספציפי נחשבים כזכות יוצרים ואין לעשות בהם שימוש.

גובה הפיצוי הכספי

בניגוד לתביעות נזיקים אחרות בתביעה של הפרת זכויות יוצרים באינטרנט אין צורך להוכיח כי נגרם נזק כלכלי על-מנת לקבל פיצוי. קבע בית המשפט כי אכן הופרה זכות יוצרים בתוכן אינטרנטי (מצא דמיון בין היצירה המקורית ליצירה של הנתבע-'היצירה המועתקת'):

  • בוצעה עבירה של הפרת זכויות יוצרים ללא הוכחת נזק- ישלם הנתבע לתובע סכום של 10,000-20,000 ₪ לכל אחת מההפרות.
  • במקרים של גזל, גניבת סוד מסחרי ועוד יכול סכום הפיצוי להגיע לעד 100,000 ₪ ללא הוכחת נזק.

כללי אצבע בנושא זכויות יוצרים ברשת האינטרנטית

  • בניתם אתר חדש ? מצוין, תתחדשו! האחריות לבנייה של האתר אולי שייכת לחברת בניית אתרים אך האחריות המשפטית לתוכן שיוצג באתר שייכת לבעלי האתר. בכלל, רצוי לוודא שהבעלות על האתר החדש שייכת ללקוח (ישנם חברות בנייה שהאתר נבנה במערכת סגורה והוא שייך להם ולא ללקוח, וכך הלקוח למעשה הופך להיות בן ערובה של החברה).
  • גם אם נתתם קרדיט לכותב התוכן, לצייר של הציור ולצלם של התמונה אין די בכך. מבחינה חוקית אולי פעלתם בצו מוסר ובהגיון אך לא מנעתם, ולא נמנעתם, מעצם ביצוע ההעתקה ולכן קיימת הפרה של זכויות היוצרים.
  • תחום זכויות היוצרים ברשת נמצא עדיין בחיתוליו אך ניתן כבר כעת לראות כי היקף התביעות נמצא במגמת עליה ברורה. התביעות מגוונות ומקיפות את קשת האלמנטים מהם בנוי אתר (תוכן כתוב, תמונות, ציורים, עיצוב וכו')
  • לא כל מה שנמצא ברשת ניתן לעשות בו שימוש, הוא לא נחלת הכלל ! החוק בישראל קובע כי כל תוכן, תמונה או עיצוב מקוריים מוגנים בזכויות יוצרים. לכן, עלינו לעשות שימוש בתוכן/ תמונות מאתרים המתירים שימוש במשאבים הרצויים או לייצר תוכן מקורי שלנו.
  • אין מספר מוחלט של אחוזים המגדיר מהו תוכן מועתק- שופט בבית משפט הוא המחליט והפוסק ומתייחס למספר משתנים.
  • מבחינה מקצועית יש להימנע מתוכן משוכפל-Duplicate Content (בין אם מאתר אחר או מהאתר שלכם). שיכפול חומר נוגד את המדיניות של גוגל ליצירת חומר מקורי והוא מעניש במקרה של שכפול חומר את המעתיק- מסיר אותו מאינדקס החיפוש, אך לעיתים גוגל פוגע גם באתר ממנו הועתק החומר.
  • מצאתם כי אתר אחר העתיק תוכן כתוב או ויזואלי מהאתר שלכם (תוכן מקורי שלכם), פנו בהקדם לעורך דין המומחה בקניין רוחני ובהפרת זכויות יוצרים וקבלו ממנו ייעוץ והכוונה.
  • באתר copyscape ניתן לעשות בדיקה של תוכן משוכפל. הוא ידידותי למשתתף ובבדיקה פשוטה ניתן לראות ולבחון את התוכן באתר שלכם. זכרו, מדובר באחריות חוקית שלכם ובמקביל יש לכך חשיבות מקצועית המשפיעה באופן ישיר על הקידום (SEO) של האתר בגוגל !

קיבלתם תביעה על הפרת זכויות יוצרים באינטרנט- פנו מיד אל עורך דין המתמחה בדיני נזיקין (קניין רוחני), נסו למצוא עורך דין עם ניסיון מוכח בטיפול תיקים מעולם התוכן האינטרנטי והפרת הזכויות ברשת.